Reflecţia duminicală

Nu știu dacă miracolul în sine trebuie să ne absoarbă atenția. Mai degrabă, mă gândesc, gestul lui Petru de a-și călca pe voință, de a pune în paranteze toată experiența lui de pescar, de a accepta, în ciuda oricăror calcule omenești care indicau un eșec asigurat, să mai arunce o dată mrejele. Miracolul stă în această răsucire a lui interioară, dispre rezonabil sau logic înspre ilogic și irațional. Aici clacăm noi de cele mai multe ori. Aici ne afirmăm încăpățânarea noastră. În acest punct ne pronunțăm noi în favoarea rațiunii, a normalului, nedându-i lui Dumnezeu șansa de a opera asupra noastră cu mijloace lui. În asemenea situaţii, noi afişăm rezerve pline de o falsă prudenţă. Petru ar fi putut să spună: Doamne, nu îmi dau seama deloc cum poți să-mi ceri așa ceva. Nu înțeleg cum poți să te gândești că am prinde pești, din moment ce mi-am cheltuit aici toată noaptea. Dar el acţionează altfel: "dacă porunceşti tu, voi arunca din nou mrejele".
Viaţa ne este atât de calculată. Există agende şi calendare menite să ne organizeze timpul până în detalii. Încercăm să fim în toate cât mai rezonabili, cât mai racordaţi la ceea ce este logic şi normal. E bine totuşi să-i rezervăm lui Dumnezeu spaţii unde el poate să intervină călcând în picioare normalul nostru. Cine îşi împleteşte viaţa cu Dumnezeu, trebuie să se familiarizeze cu paradoxul şi contrastele. Dumnezeu nu este de multe ori logic în ceea ce vrea. Însă nici ilogic nu este, ci supralogic! Dintr-un pescar de peşti, face un pescar de oameni. Iar pescuirea din urmă a lui Petru, cea spirituală, a întrecut-o în minunăţie cu mult pe cea din acea zi de neuitat din viaţa lui, ziua vocaţiei lui.
Şi tot aşa trecând timpurile, constatăm că ne aflăm şi noi astăzi, prin credinţa pe care o avem, în Barca lui Petru, în care a fost şi Isus şi în care ne lucrăm cu răbdare mântuirea, cugetând la minunile pe care le face Domnul în viaţa oamenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu