Sfântul Cristian
12 noiembrie
12 noiembrie
Astăzi este comemorat sfântul Cristian (în calendarul diecezei de Iaşi în mod sigur!) Câteva date cu privire la viaţa sfântului Cristian le preiau din cartea dedicată vieţilor sfinţilor, publicată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti. Tuturor celor care poate acest nume (frumos!), le doresc din inima mijlocirea bogată a sfântului Cristian!
"Sfântul Cristian a făcut parte dintr-o misiune de călugări camaldulezi, chemaţi de regele Boleslau să participe la activitatea de încreştinare a Poloniei. Misiunea era formată din doi italieni, Benedict şi Ioan, şi doi polonezi, Isac şi Matei; Cristian era un polonez primit între ei şi însărcinat să pregătească mâncarea. Toţi locuiau într-un schit, nu departe de Gniezno, pe malul Râului Warta. Într-o noapte, o bandă de tâlhari a atacat schitul şi i-a masacrat pe cei doi călugări italieni şi pe cei doi polonezi; bucătarul Cristian s-a apărat cu un baston, dar a fost răpus şi el. Aflând despre cele întâmplate, episcopul de Poznan a venit acolo şi a dispus ca trupurile celor patru călugări camaldulezi să fie înmormântate în biserică, iar al lui Cristian, în interiorul schitului. S-a considerat că sfinţenia sa a fost mai puţin eroică decât a tovarăşilor săi, deoarece a încercat să se apere. Asasinii au fost prinşi şi condamnaţi la moarte, dar regele Boleslau a comutat sentinţa, hotărând să fie puşi în lanţuri, legaţi de mormintele victimelor şi lăsaţi acolo până ce vor muri. Dar, printr-o minune, victimele au dovedit că i-au iertat: lanţurile s-au rupt de la sine şi au căzut. Tâlharii, recunoscându-şi vina şi cerând în public iertare, au fost primiţi în mănăstire ca servitori. Schitul de pe Warta a devenit un loc de pelerinaj renumit şi cei cinci fraţi camaldulezi sunt sărbătoriţi ca sfinţi în ziua de 12 noiembrie, în toată Polonia.
Noul Testament afirmă că,
în jurul anului 43, în oraşul Antiohia, cei care îmbrăţişau şi urmau
învăţătura lui Isus Cristos au început să fie numiţi creştini, în
latineşte, „christiani", după numele Învăţătorului lor. Mai târziu,
„Christianus" a început să fie folosit şi ca nume de persoană, cu
acelaşi înţeles. Numele Cristos este de origine greacă şi traduce
cuvântul ebraic „Mesia", cuvânt ce înseamnă „Unsul Domnului". Sensul
aminteşte de faptul că persoanele alese de Dumnezeu să fie regi, preoţi
sau profeţi erau consacrate prin ungerea cu untdelemnul sfinţit.
Deoarece Fiul lui Dumnezeu devenit Om a realizat în gradul cel mai înalt
atribuţiile de Preot, Profet, Rege, numele de Mesia, Cristos, Christus a
rămas ca al doilea nume al lui Isus, fiul Mariei din Nazaret. Ca nume
de persoană, Cristian are înţelesul de „om dăruit lui Cristos". Sub
influenţa limbii slave, s-au format şi numele: Hristea, Hristan. Adesea
sunt folosite şi diminutivele: Cristinel, Cristel, Ristică, Râstea,
Ristel. Există şi forma feminină Cristiana. Toate aceste variante
urmăresc să amintească strânsa legătură dintre credinciosul creştin şi
Cristos Domnul.
Sfântul Augustin a exprimat acest adevăr prin cuvintele:
„Christianus alter Christus" - „Creştinul este un alt Cristos".
(Vieţile Sfinţilor, Editura Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucureşti)
LA MULŢI ANI părinte!... Ştiu că bucuria unui asemenea eveniment, durează opt zile, de aceea îmi permit să fac urarea atât de târziu... Mila şi îndurarea sfinţiei voastre este proverbială, apelez cu toată încrederea rugându-vă de iertare... Cum de mi-a scăpat!... Multă bucurie şi lucrare rodnică să fie mereu în ''grădina'' sfinţiei voastre... Vă mulţumesc pentru tot...
RăspundețiȘtergereDomnu'Emil, merg si pe ideea de octava, pentru ca uitarea imi este uneori netarmurita. Eu va multumesc din inima pentru frumoasele si sincerele urari! Sa faca Domnul in viata mea asa cum ati exprimat in cuvintele scrise. Nu am ce sa iert! E totul minunat. E de 8 zile, deci!!! Cu mult drag!!!
ȘtergereGelobt sei Jesus Christus!!!
RăspundețiȘtergereCu permisiunea Sfitiei voastre si imprumutand ideea de la Dl Emil adaug si eu inca 8 zile pentru acest eveniment si un calduros La multi ani!!
Numele pe care il purtati are o insemnatate importanta ,si nu intamplator va numiti Cristian,caci dovediti prin tot ceea ce faceti ca sunteti un urmas vrednic al lui Isus!!!
Ceea ce va scriu nu are legatura cu evenimentul ,dar mi-a placut si anume:
Nici rece, nici fierbinte de Girel Barbu
In credinta mea parinte,
Nu-s nici rece nici fierbinte.
Nu sunt prost dar nici cu minte,
Nu-s un Sfant batut in tinte
Nici lipsit de cele sfinte-
Doamne nu-mi aduc aminte
Ce eram mai inainte
Pana a intra-n cuvinte!