duminică, 19 ianuarie 2014

Cine este Isus Cristos?






      Despre nici o personalitate a Antichităţii nu s-a vorbit mai mult decât despre Isus Cristos. Numele acesta a suscitat interes în toate perioadele istoriei de după naşterea lui! E adevărat, din partea istoriografiei timpului în care a trăit, informaţiile sunt puţine. Însă ulterior, scrierile despre el au curs într-o avalanşa pe care n-a mai oprit-o nimeni. De ce nu se vorbeşte astăzi mai mult despre Augustus, împăratul în timpul căruia s-a născut? Doar era neîntrecut în glorie în acea vreme! Sau despre Cicero, marele orator contemporan cu Isus? Sau despre Seneca, a cărui notorietate era mare mai ales datorită multelor scrieri pe care le-a lăsat? Isus era departe fizic de centrul lumii de atunci, Roma. Însă a ajuns repede în centrul atenţiei ei şi de atunci nu a fost surclasat de nimeni! Isus continuă să fie fascinant şi astăzi. Despre el vorbesc milioane de oameni. În toate felurile, pentru că el nu încape în nicio categorie precisă. În numele lui şi în prezenţa lui reală se oficiază întâlniri mondiale, celebrări sacre. Îl abordează minţile înalte, îl invocă tot felul de oameni, îl predau părinţii copiilor lor. Şi doar au fost mulţi care şi-au investit toate energiile în eradicarea lui completă din istorie. Peste numele acestora s-a aşezat groasa negură, iar amintirea lor n-o mai cinsteşte nimeni. De ce Isus este invincibil? De ce atâta rezistenţă pe parcursul atâtor veacuri? De ce este el interminabil oricât de mult s-ar vorbi despre El? Cum să-l califici şi în ce definiţie să-l cuprinzi? Care să fie domeniul din care să te inspiri pentru a întocmi identitatea lui? Să te ajute antropologia? Sau istoria? Sau arheologia? Sau sociologia? Sau mitologia? Sau filozofia? Sau teologia?  
    Mă ridică în picoare şi mă înfioară plăcut sfârşitul evangheliei din această duminică: "Eu am văzut şi dau mărturie că el este Fiul lui Dumnezeu". Ceea ce citesc în aceste câteva cuvinte, este revelaţie în stare pură. Isus este Fiul lui Dumnezeu! Simt că rostesc cu luciditate absolută ceva ce nu înţeleg şi nici nu voi înţelege vreodată cu inteligenţa pe care o am. Îmi vine în minte replica pe care Isus i-a dat-o lui Simon Petru: "...nu carnea şi sângele ţi-au descoperit aceasta, ci Tatăl meu care este în ceruri". Isus Cristos nu este numai Omul; el nu este numai Dumnezeul. El este Dumnezeul-Om. Toată inteligenţa discursivă şi intuitivă ascunsă într-un om, să fie el şi geniu, păleşte înaintea acestei afirmaţii simple, însă ca nicio alta mai profundă. Iar eu, fără multe sforţări zadarnice, consimt adevărului ei. Cine îmi spune mie cine este Isus? De unde extrag adevărul despre identitatea lui? Eu, unul, nu voi căuta în multe cărţi, nu voi studia multe cursuri, nu voi cerceta multe istorii, ci voi consimţi cuminte şi cu obedienţa raţiunii şi a voinţei mărturiei date de Ioan: "El este Fiul lui Dumnezeu". Pentru toate celelalte, dacă voi investi timp, va fi pentru a cunoaşte tot ceea ce El, în această identitate, a făcut în istoria mea, a oamenilor, a Bisericii şi a lumii.
      Aşadar, cum să-mi explic altfel că Isus este şi astăzi actual, că el nu expiră, că nu are timpuri sau locuri favorabile, că este inepuizabil, că este adevărul, că este compatibil oricărui om, că este de o natură cu mine şi de o natură cu Dumnezeu, dacă nu asumându-mi în credinţă această declaraţie-revelaţie: Isus este Fiul lui Dumnezeu?
       
 
 
 
 
 

2 comentarii:

  1. Buna seara! Este un cantec tineresc Doamne Isuse esti viata mea,aleluia! In cadrul predicilor am mai auzit aceasta provocare de a raspunde in taina sufletului si apoi cu voce tare si celorlalti Cine este Isus Cristos pentru mine? E o intrebare grea, la care nu se raspunde cu una cu doua.. nu neaparat prin cuvinte cat mai ales prin adeziune la tot ceea ce Isus a spus si a facut. Isus este acelasi Fiul al lui Dumnezeu pentru toti, Salvatorul vietii noastre. Si ce minunat ar fi ca toti oamenii sa aiba taria de a pronunta cu propria gura si convingere acest adevar! In viata fiecare dintre noi il descopera pe Isus prin prisma credintei, a bucuriilor si a incercarilor. Pentru copii, Isus este Prietenul cel mai bun, pentru tineri este refugiu, pentru parinti este sprijin iar pentru bunici este mangaiere. Iar pentru mine ...Domnul si Invatatorul, fara de care viata mea ar fi o pierdere de vreme!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, imi este cunoscut cantecul! E traducerea imnului zilei mondiale de la Toronto. Fiecare, cum spuneti, se raporteaza la el, in functie de etapa vietii iin care se afla, de experienta de credinta: intr-un fel copiii, intr-un alt fel batranii sau tinerii. Multumesc pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere