marți, 17 februarie 2015

Dumnezeu se foloseşte de lipsuri ca să ne înveţe

17 februarie

Meditează

Chiar şi cele nesemnificative conjuncturi din viaţa noastră cotidiană pot fi valorificate de Dumnezeu pentru a ne instrui şi a ne face înţelepţi. A-l găsi pe Dumnezeu în orice lucru este un principiu ignaţian de care putem să ţinem cont cu toţii, fără a fi iezuiți. Căile prin care ni se comunică Dumnezeu sunt nelimitate. Ucenicii se trezesc că au în barcă o singură pâine. Aveau acum motiv întemeiat să-şi facă griji pentru stomacul lor! Din memoria lor se ştersese cu desăvârşire dubla înmulţire a pâinilor, măcar de n-ar fi fost evenimente cu un puternic impact emoţional. Dacă din cinci pâini binecuvântate de Isus au putut să mănânce mii de oameni, înseamnă că ucenicii nu trebuiau să se gândească că vor suferi de foame având o pâine la 13 persoane în barcă.
            Pe acest fundal de lipsă, Isus vrea să implementeze o lecţie de suflet, pe care ucenicii trebuiau să și-o imprime adânc în conștiință, şi anume, să se ferească de aluatul fariseilor şi de cel al lui Irod. Cu greu se lasă ucenicii mutaţi pe o altă frecvenţă de gândire! Chiar şi după ce aud acest avertisment, ei continuă să discute tot despre pâine. Este exact comportamentul pe care-l avem şi noi atunci când prevalează în viaţa noastră grijile materiale. Are şi Dumnezeu să transmită ceva important sufletului nostru, exploatând tocmai o conjunctură de lipsă sau de inconvenienţă, şi nouă ne este capul la tot felul de lucruri terestre. Evreii în loc să simtă în pustiu valoarea eliberării din sclavie şi deci a libertăţii în care i-a pus braţul puternic al lui Dumnezeu, emit tot felul de nostalgii legate de oalele cu carne din Egipt.

            Isus, în calitate de Învăţător, îşi dorea ca ucenicii săi să nu aibă deloc tangenţe cu fariseii şi Irod. Aluatul acestora era unul periculos. Ipocrizia fariseilor, incoerenţa între ceea ce spuneau şi ceea ce făceau nu aveau voie să apară în comportamentul lor. La fel, nici şiretenia (Isus îl numeşte pe Irod vulpoi în Lc 13,32) şi oportunismul lui Irod care ducea o viaţă depravată nu trebuia să inspire câtuşi de puţin stilul lor de viaţă. Şi nu trebuie să-l inspire nici pe al nostru, dacă vrem să dăm vieţii o valoare mai mare decât cea pe care ar avea-o doar îngrijindu-ne de ceea ce primeşte stomacul sau trupul nostru.

Reţine


Atenția pe care o merită Isus din partea noastră e de mult ori bruiată de tot felul de griji mărunte, pentru îndepărtarea cărora se cere să lucrăm cu noi înșine. 

EVANGHELIA
Fiţi atenţi şi păziţi-vă de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 8,14-21
În acel timp, discipolii uitaseră să ia pâine şi nu aveau cu ei în barcă decât o pâine. 15 Isus i-a avertizat: "Vedeţi şi păziţi-vă de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!" 16 Iar ei discutau între ei că nu au pâine. 17 El, cunoscând aceasta, le-a spus: "De ce discutaţi că nu aveţi pâine? Încă nu pricepeţi şi nu înţelegeţi? Aveţi inima împietrită? 18 Aveţi ochi, şi nu vedeţi; aveţi urechi, şi nu auziţi? Şi nu vă aduceţi aminte? 19 Când am frânt cinci pâini pentru cinci mii, câte coşuri pline cu bucăţi aţi adunat?" I-au spus: "Douăsprezece". 20 "Şi cele şapte pâini pentru cei patru mii, câte coşuri pline cu bucăţi aţi adunat?" Ei i-au spus: "Şapte". 21 Iar el le-a zis: "Încă nu înţelegeţi?"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu