duminică, 8 decembrie 2019

A doua duminică de Advent



Ceea ce am reţinut după ascultarea lecturilor de la sfânta Liturghie şi mi-a rămas mai clar în minte a fost cuvântul lui Ioan Botezătorul: "Pregătiţi calea Domnului, faceţi drepte cărările lui." De fapt, e un îndemn puternic, o strigare nu tocmai duioasă, dacă se observă felul în care e descris Ioan şi  mesajele care urmează acestui gând. 

Să conteze atât de mult mesajul pe care-l articulează un contemporan al lui Isus? Ce pregătirea pretindea atunci Ioan şi ce pregătire ar trebui să avem noi, modernii? Se aplică aceeaşi reţetă? În acest punct, subiectivismul e aproape recomandat. Însă nişte repere cât de cât generale tot sunt binevenite. 

În activismul frenetic în care ne zbatem - şi aici sunt prinşi destul de mulţi - e poate salutar ca cineva să ne spună să ne mai decuplăm şi să ne căutăm liniştile noastre. Probabil Botezătorul ne-ar spune să fim mai pasivi cu unele lucruri, să lăsăm timp gândurilor bune să se instaureze mai mult în noi, fără să le impunem secunde de prezenţă, că noi trebuie să trecem la alte şi alte gânduri. 

Calea Domnului poate că e mai întâi calea pe care o fac spre mine însumi, într-o autoreflecţie din care să văd limpede unde-l aşez pe Domnul în viaţa mea sau unde îl reaşez cu mai multă consideraţie şi respect. 

Vom ajunge să recunoaştem că rapiditatea ameţitoare a tehnologiei, a acţiunilor şi a aplicaţiilor care nu vor să rateze nicio secundă de timp pentru a satisface o cerere, o nevoie nu va fi niciodată ritmul 
de funcţionare a sufletul nostru. 

Dumnezeu nu ne repezeşte, nici când ne cere, nici când ne oferă. Iar răbdarea lui ne scoate de multe ori din toate precipitările noastre.

Pregătiti calea Domnului! Cum să o pregătim? În multe feluri. Oricum ar fi, numai nu în agitaţia şi iluzia de a trebui să întreprindem o mulţime de lucruri!   

Un comentariu:

  1. Draga pr.Cristian ati incheiat cu o intrebare:"Cum sa pregatim calea Domnului?"...pas cu pas. Ca o lumanare care arde(ne putem gandi la lumanarile coroanei de advent care se topesc incetul cu incetul)si da lumina tot mai multa celor din jur, chiar daca arzand se micsoreaza, asa sa devenim noi in fata misterului prezentei Celui Divin, mici care asteapta sa le fie incalzite si transformate inimile , pentru ca la randul lor sa lumineze si sa incalzeasca si inimile celor din jurul lor. Advent cat mai rodnic in asteptarea pruncusorului Divin!

    RăspundețiȘtergere