miercuri, 25 septembrie 2013

Ucenicii în misiune


 
Evanghelia zilei
 
În acel timp, Isus i-a chemat pe cei doisprezece ucenici ai săi, le-a dat putere şi autoritate asupra duhurilor rele şi să-i vindece pe cei bolnavi. 2 Apoi i-a trimis să predice împărăţia lui Dumnezeu şi să vindece pe cei bolnavi 3 şi le-a spus: "Să nu luaţi nimic cu voi la drum, nici toiag, nici sac de merinde, nici pâine, nici bani şi nici haină de schimb. 4 Dacă vi se oferă găzduire într-o casă, rămâneţi în ea până veţi pleca din localitatea aceea. 5 Şi dacă oamenii nu vă vor oferi găzduire, ieşiţi din localitatea aceea, scuturându-vă praful de pe picioare; aceasta va fi o mărturie împotriva lor". 6 Cei doisprezece au plecat şi au mers din sat în sat, predicând evanghelia şi vindecându-i pretutindeni pe cei bolnavi.

Meditează
Prima trimitere în misiune a ucenicilor poate fi comparată cu anul pastoral-social pe care candidatul la preoție trebuie să-l parcurgă înainte de a primi hirotonirea. Experienţa ieşirii între oameni este un fel de pregustare a ceea ce urmează să fie misiunea apostolică în sine. Cât îi priveşte pe ucenici, Isus investise deja în instruirea lor. Acum aveau parte de o examinare pe terenul de activitate. Ei trebuiau să dovedească, fără Isus lângă ei, că sunt dispuși să acționeze complet în numele lui, pierzându-se din vedere pe ei şi interesele lor personale. La întrebarea, despre ce a predicat Isus Cristos, răspunsul este simplu: Împărăția lui Dumnezeu. Parabolele lui au fost modul prin care el a căutat mai curând să ilustreze decât să explice misterul împărăției, dumnezeieşti şi omeneşti deopotrivă, care nu este din lumea aceasta (cf In 18,36), dar care se desăvârșește cu lumea întreagă.  

Ucenicilor nu le revine o altă temă de predicare decât cea auzită la Maestrul lor, pentru că răspândirea împărăţiei lui Dumnezeu ia timp și cere mobilizarea tuturor forțelor până să devină o realitate atotcuprinzătoare. Ne uimește cât de restrâns trebuie să le fie „echipamentul” de drum. Gestul ștergerii prafului de pe picioare este și el plin de interogație. Pentru credibilitatea lor, ucenicii trebuie să posede minimul de lucruri de care au nevoie. Ei nu trebuie să dea impresia că ar lucra pentru vreun profit material personal, în cazul în care s-ar deplasa cu un arsenal întreg de lucruri. Succesul misiunii nu stă în dotarea lor exterioară și nici în capacitățile lor omenești. De la Isus au primit autoritate asupra duhurilor și putere de vindecare. Ei acționează conduși de Providență, în numele lui Isus.

Biserica perpetuează prin activitatea ei de evanghelizare munca apostolilor. Bineînțeles că lucrurile nu se derulează exterior la fel ca în prima misiune. Ceea ce posedă Biserica pare să fie în discrepanță cu ceea ce citim în îndemnurile lui Isus. Însă aici este evocată prima misiune, scurtă temporal. Biserica de astăzi cere susținere financiară sau materială, asemenea celei primare (cf. 1Cor 16) care avea în uzanță colecta, pentru ca ea la rândul ei, să poată să ajute, să susțină pe cei nevoiași. Ea solicită ajutor nu pentru a agonisi, ci pentru a dărui mai departe. Când toată activitatea ei este sub semnul iubirii celuilalt şi al ascultării de Isus, atunci împărăţia pe care o predică este în desfăşurare şi se îndreaptă neîndoielnic spre împlinire.


3 comentarii:

  1. Laudat fie Isus!Am doua intrebari: Cine este chemat la misiunea apostolica ? Cine are sanse sa fie ales(exceptand primul pas care dupa parerea mea este chemarea) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebarile nu sunt simple. Din punctul in care simtiti ca raspunsul incepe sa nu mai complet, ganditi-va ca imi este imposibil sa va raspund, pentru ca raspunsul este in partea lui Dumnezeu. Dumnezeu cheama pe cine vrea. Intr-o meditatie din luma septembrie am exprimat in sinteza ca, privind la apostoli, chiar nu putem surprinde un anumit criteriu, deoarece ei sunt foarte diferiti. Criteriul il stie Dumnezeu. Intr-o predica am facut o distinctie temporala si calitativa intre momentul chemarii si cel al alegerii. Chemarea este indepedenta de vointa celui chemat. Cel care are chemarea e "nevoit" aproape sa o constate si sa-i dea atentie! Alegerea e un moment la care se ajunge dupa ce harul chemarii conlucreaza cu capacitatile, dispozitiile, implicarea intelectuala, spirituala a persoanei in cauza. Evanghelia spune undeva: multi sunt chemati, dar putini alesi! Momentul chemarii depinde de Dumnezeu, momentul alegerii depinde mult si de noi. Cei chemati, din neglijenta, pot sa nu mai simta savoarea momentului alegerii. Explicatiile mele insa nu "demonteaza" felul lui Dumnezeu de a lucra. El lucreaza in misterul lui cu fiecare. Insa eu, inspirat si din viata mea si din experienta de seminar si de evanghelia, am ajuns si la aceasta concluzie!
      Misiunea apostolica se poate vedea extensiv, la toti crestinii. Iar modalitatile crestinului de a fi misionar apostolic sunt atat de variate. Orice reflectare verbala sau faptica a lui Isus si a invataturii lui in viata noastra, face din noi misionari apostolici! Va doresc multe haruri in activitate!

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru rabdarea de a raspunde. Va dau un sfat: atunci cand dati un verset din Biblie sa precizati si locul unde se poate gasi (ex: http://www.deiverbum.ro/cat/matei/22/14/) pentru ca vitizatorii blogului sa intre cat mai des in contact cu Cuvantul lui Dumnezeu. Laudat sa fie Isus Cristos :)!

      PS: Invitati tinerii, si nu numai, sa citeasca Sf. Scriptura (http://www.deiverbum.ro/cat/ioan/5/39/)

      Ștergere