joi, 26 septembrie 2013

Isus şi informaţia despre el


Evanghelia zilei

În acel timp, 7 Irod tetrarhul a auzit vorbindu-se despre cele săvârşite de Isus şi nu ştia ce să creadă, deoarece unii spuneau că Ioan Botezătorul a înviat din morţi, 8 alţii ziceau că s-a arătat profetul Ilie, iar alţii că a înviat un profet dintre cei din vechime. 9 Dar Irod zicea: "Lui Ioan i-am tăiat capul. Dar cine este acest om despre care aud astfel de lucruri?" Şi căuta să-l vadă.



Irod tetrarhul pare să fie lipsit de un aparat informativ bine pus la punct, din moment ce exprimă atâta confuzie cu privire la identitatea lui Isus. Variantele vehiculate erau multe. Incertitudinea era cu atât mai mare cu cât se zvonea că Isus ar fi Ioan Botezătorul, despre care știa sigur că îl decapitase. Evanghelia se termină cu dorinţă lui expresă de a-l vedea, lucru pentru care Irod nu va face până la urmă nici un pas. Îl interesa realmente cine este Isus? Celebritatea şi popularitatea lui îl făceau curios. În ce mod voia Irod să-l cunoască?

Dorinţa lui va fi satisfăcută mult mai târziu, când Isus îi va fi trimis în timpul procesului, pe temeiul faptului că era galilean şi deci unul din supuşii lui. Însă în acel context, Isus îl va decepţiona şi îi va înşela orice aşteptare. Nerăspunzându-i la nici o întrebare, i-a dat de înţeles că nu trebuie să-și închipuie că are în faţă un subiect de senzaţie care face semne ieşite din comun pentru distracţia sau curiozitatea celorlalţi.

Câţi oameni nu se regăsesc astăzi în atitudinea tetrarhului! Trădează un anumit interes pentru Isus, vor să afle despre el, însă nu pentru a-l cunoaşte cu-adevărat, nu pentru a crede în el, ci pentru a-şi potoli anumite curiozităţi sau pentru a mai adăuga un capitol la cultura lor generală despre personaje religioase. Mijloacele de comunicare moderne potolesc acest tip de cunoaştere la un simplu click pe internet. Informaţiile despre Isus sunt enorme cantitativ. Despre el se pot auzi tot felul de ciudăţenii. Este bine că adevărurile de credinţă, cunoştinţele legate de religia creştină sunt comunicate prin toate mijloacele. Însă mass-media este cu precădere interesată să prezinte informaţiile într-o formă care i-a displăcut lui Isus: urmărind senzaţionalul şi spectacolul. Nu putem să nu-i recunoaştem, de aceea, şi deserviciul pe care îl face în dobândirea adevăratei cunoaşteri a lui Isus.

Isus vrea din partea noastră o cunoaştere care să conducă la credinţa în el. El vrea asentimentul voinţei şi al raţiunii noastre la cuvântul său; vrea să credem în el, ca în singurul care are cheile adevărului şi ale vieţii. De aceea îl şi căutăm în fiecare zi. Nu pentru curiozitatea noastră, nu pentru dotarea intelectuală, ci pentru sufletul şi inima noastră. Sufletelor cu asemenea dispoziţii şi intenţii, el li se face cunoscut! Pentru cei din categoria lui Irod, chiar şi după o minuţioasă informare, tot un necunoscut rămâne.

Câtă vreme nu credem în Isus, nu putem avea pretenția de a-l înțelege.

2 comentarii:

  1. Sunt de acord ca avem multe in comun cu tetrahul. Pentru a rezolva aceasta problema trebuie sa intelegem exact care este ea.
    Irod avea o mare problema si anume aceea ca "avea", avea putere, avea timp pentru banchete si una dintre cele mai mari este ca o avea de sotie: pe Irodiada, sotia fratelui sau (lucru nepermis) si nu putea sa realizeze ceea ce este important. Stim de la Sfantul Apost Pavel(convertit pe drumul Damascului) ca toţi cei care au păcătuit fără Lege vor pieri fără Lege, iar toţi cei care au păcătuit sub Lege vor fi judecaţi prin Lege (romani 2:12); exista o lege? Exista! Pe langa faptul ca legea exista Irod a primit un ajutor, un om care ii spunea ca greseste : Ioan Botezatorul.
    Daca citim textul parallel din Marcu cap 6 aflam ca dint acest motiv Ioan a fost bagat in inchisoare(lucru dorit de Irodiada) dar observam ca Irod avea un respect pentru sfantul lui Dumnezeu il ocrotea si cand vorbea era stingherit(sta in cumpana) dar il asculta cu placere (marcu 6:20)fara sa ia vreo masura , ceva de genul: Ai de capul meu ce fain predica parintele despre cinstirea parintilor! ;dar eu acasa ii spun la mama ca este vaca si la tata ca este un tampit.
    Problema lui Irod nu era faptul ca nu stia ca greseste, in opinia mea problema lui este ca el nu avea un mediu prielnic in care sa constientizeze cu adevarat lucrurile spuse de Ioan. Irod intra in categoria oamenilor care “au ascultat cuvântul, dar grijile acestei lumi, amăgirea bogăţiilor şi celelalte pofte intră şi înăbuşă cuvântul şi rămâne fără rod”(marcu 1:18-19). Rezultatul cuvantului fara rod este departarea de Dumnezeu, prin departare de Dumnezeu incepem sa nu-l mai cunoastem si s-ar putea sa aiba de suferit si sfintii Lui.
    Exista vreo sansa pentru noi cei care suntem ca Irod? Raspuns: DA. Cum ? Raspuns: Simplu.:
    1. Sa ne alegem cum trebuie timpul liber; sa fim atenti daca inainte cu o seara sa mergem la intalnirea cu El si la impartasirea cu Sfintele Taine noi mergem la banchete sa ne obosim sub pretextul ca ne “distram” sau ne strangem impreuna cu parintii/copiii si ii citim Cuvantul datator de speranta.

    2. Nu trebuie sa facem ce spunem , trebuie sa facem ce trebuie. Daca am face ce spunem tot timpul cei de langa noi ar avea nevoie de ingrijiri medicale pentru ca nu suntem in stare sa vorbim civilizat si cu cuvinte frumoase.(Irod a acceptat sa il omoare pe Ioan din cauza jurământului şi a comesenilor(Marcu 6:27))

    3. Trebuie sa recunoastem ca am gresit si sa incercam sa remediem problemele care le-am creat pana nu este prea tarziu(Irod putea renunta la viata lui cu Irodiada dar nu a facut-o din pacata, pentru el si nu numai)

    4. Sa incercam sa fim un exemplu pozitiv pentru copiii nostri si pentru cei din jur pentru ca fiind exemplu s-ar putea sa creem prin greselile noastre o normalitate pentru cei din jur(ex: Parintele fumeaza, clar nu este nici o problema sa fumez ei eu daca o face el; Mama fumeaza, clar ca pot sa fac sa o fac si eu). Dupa parerea mea asa a patit si Drusila si sotul ei Felix care din teama au interrupt o predica care nu au mai scultat-o nici o data (Fapte 24:24-25)

    In concluzie Irod este un exemplu pentru noi, unul asa NU dovada ca trebuie sa cunoastem si felul silentios in care cel rau lucreaza. Sunteti de acord?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru detaliata atentie acordata cazului lui Irod. Ii lipsea lui Irod mediul prielnic, spuneti in text. Recunosc ca era intunecat din toate partile, iar Ioan era multe prea in fundul inchisorii. Cineva spunea ca daca te simti ispitit si nesigur, nu cauta neaparat sa citesti, ci cauta-ti un ambient in care credinta pulseaza ca sa te lasi contaminat si refacut. Un timp binecuvantat va doresc!!

      Ștergere