duminică, 22 septembrie 2013

Isus ne vrea pricepuţi şi descurcăreţi




...în viaţa aceasta pentru dobândirea garantată a celeilalte!

Isus ne povesteşte o parabolă simplă în conţinut, dificilă însă în interpretare. Dacă am vrea să-i analizăm fiecare aspect în parte, am ajunge inevitabil la blocaje şi nedumeriri. Ne ferim de această tentație, pentru că nu risipa administratorului, nu banii necinstiţi şi cu atât mai puțin falsificarea datelor vor să ne învețe ceva, ci motivul pentru care administratorul este lăudat: „Se dovedise înţelept”. Stăpânul îl laudă pentru istețimea cu care a aranjat lucrurile în favoarea sa, pentru faptul de a-și fi pus capul la contribuție, de a se fi mobilizat mintal şi fizic în vederea unui viitor asigurat. Într-un cuvânt: pentru că a fost descurcăreț. N-avea cum să-l aprecieze pentru pagubele pe care i le-a făcut lui, ci pentru ceea ce, cu ingeniozitate, şi-a făcut sieși! 

Administratorul necinstit este un fiu al acestei lumi care are în centrul preocupărilor grija pentru cele materiale şi lumeşti, pentru viitorul lui. Lui i se pare mai important să-şi facă prieteni, decât să fure din banii stăpânului pentru sine. Isus, explicând parabola, spune că înțelepciunea fiilor acestei lumi o surclasează pe cea a fiilor luminii. Cum să înțelegem acest lucru? Apoftegmele părinților deșertului, adică scrierile lor duhovniceşti, vorbesc despre un călugăr care, întâlnind o femeie cu o reputaţie proastă, dar foarte elegant îmbrăcată, a început să plângă. Întrebat de ce are o asemenea reacţie, a răspuns că femeia respectivă consacră mai mult timp pentru a plăcea bărbaților, decât el pentru Dumnezeu. Asistăm în timpul nostru la schimbări economice şi tehnologice ameţitoare din cauza ritmului lor alert. Se caută pentru orice instituţie sau firmă oameni cu competenţă, cu abilităţi. Spoturile publicitare pe care le vedem peste tot sunt făcute cu toată inteligenţa pentru a asigura succesul comercial. Se investeşte mult creier în lucruri care au o finalitate strict pământească. Fiii acestei lumi se dovedesc, aşadar, foarte ageri, orientaţi pentru a câştiga, pentru a avea profit. Pe 29 septembrie au loc în Austria alegeri. Pe un panou se poate citi sloganul: "Iubeşte-ţi aproapele!" Un cuvânt evanghelic întrebuinţat într-un scop politic, numai de dragul succesului, cu multă isteţime pentru asigurarea puterii politice.
Ce fac fiii luminii? Isus Cristos îşi doreşte din partea noastră, a creştinilor, un interes viu şi o angajare integrală pentru lucrurile care privesc credinţa. Nu ne vrea delăsători, închistaţi, nepricepuţi, ci interesaţi cu toate capacităţile noastre de treburile care îl privesc pe Dumnezeu. Şi noi putem dovedi spirit inventiv în a găsi expresii de credinţă adecvate timpului nostru, limbaj actual în răspândirea evangheliei. Ne însoţesc, e adevărat, grijile pământeşti, însă noi trebuie să arătăm că pe toate le facem, nu scindaţi în interiorul nostru, adică şi lumii şi lui Dumnezeu, ci în toate unicului nostru stăpân suprem, Dumnezeu.

4 comentarii:

  1. Bunurile materiale, de care sa evitam a ne atasa inima, prin folosirea chibzuita, le socot a fi o cheie care deschide calea spre viata vesnica! Avem sansa de a ne face aici pe pamant o serie de cunostinte care in momente grele sa ne vina in ajutor si mai cu seama sa ne asiguram prin practicarea iubirii fata de aproapele, dobandirea mantuirii!
    Am putea numi aceasta parabola nu a administratorului necinstit, ci mai degraba a administratorului intelept, ca doar pentru inteligenta si ingeniozitatea lui a fost laudat, nu?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, bine spuneti, "prin practicarea iubirii de aproapele, dobandirea mantuirii". Numai de asta il lauda Isus. Nu are cum sa-i fie laudata necistea. El a preferat sa aiba cunostinte mai mult decat bani, si a actionat pentru asta cu tenacitate!

      Ștergere
  2. Se pare ca fiii luminii actioneaza mai lent si cu intarziere fata de fiii acestei lumi. Se poate oare ca ei sa nu aiba suficienta incredere in invatatura lui Isus?
    Fiii acestei lumi folosesc orice mijloace pentru a-si atinge scopul propus. Uneori am impresia ca folosesc chiar valorile de baza: iubirea, increderea, iertarea si asta creaza si mai mare confuzie printre fiii luminii. Speculatiile financiare din fondurile mutuale prin sloganuri de incredere "Dormi in pace, FNI lucreaza pentru tine"; creditele acordate doar cu buletinul; reducerile de pret care se vor acoperi din noile cresteri de preturi; reclame mincinoase - "d-na care croseteaza sosetute" pentru a-si intretine familia si care de fapt s-a dovedit ca are un comportament deplorabil, sunt o parte din actiunile semenilor nostri care ne-au zapacit pur si simplu.
    Se practica acum “metoda accidentului” – Alexandru Arsinel spunea ca el a fost sunat de un necunoscut care il informa ca fiul lui a avut un accident si ca il poate ajuta cu actele la Politie, daca ii plateste o suma de bani. Necunoscutul este clar un escroc modern si la fel ca administratorul necinstit isi foloseste inteligenta si sentimentele unui parinte pentru a obtine bani.
    Cum sa mai reactioneze fiii luminii in aceste conditii? Cum ar trebui sa reactionam in fata santajului, a scammer-lor, fara sa fie prea tarziu?
    Daca increderea in Isus ar fi mai mare decat increderea in oameni poate ca faptele lor ar fi vizibile si active. Dar cum sa actionam?
    O saptamana frumoasa,
    Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, este asa cum aratati in exemple. Ii depasim noi in ingeniozitate pe fiii acestei lumi, in directia buna? Multe acte rele, dupa cum se vede, cer multa perspicacitate, investitie de creier. Ni se cere si noua sa fim vivace, isteti. Suntem in urma...hm. Nu stiu.In unele privinte, da. Reteta de actiune nu cred ca exista. Fiecare isi cunoaste mediul, potentialitatile si posibilitatile reale. Fiecare isi determina modul de traire a credintei.

      Ștergere