luni, 23 septembrie 2013

Padre Pio


Viaţa sfântului Pius, binecunoscut sub numele de Padre Pio, a fost o redare vie şi exemplară a evangheliei, până acolo încât Isus l-a ales pentru a-şi perpetua suferinţele rănilor în trupul său. Pentru secolul al XX-lea, sfântul capucin a fost o făclie care a luminat peste multe suflete, recuperându-le din întuneric şi unindu-le din nou cu iubirea iertătoare a lui Dumnezeu. Mântuitorul Isus îl învredniceşte mai întâi cu stigmatele invizibile, pentru ca mai târziu să lase să-i fie în mod vizibil „străpunse” mâinile, picioarele şi coasta. Activitatea acestui călugăr preot s-a consumat, asemenea unei lumânări mereu aprinse, în două locuri: altarul şi scaunul de spovadă. Prin sacramentul iertării a reînviat nenumărate suflete la o viaţă cu Dumnezeu. El a fost susţinut în această muncă istovitoare de excepţionale daruri cereşti: citirea în inimi şi discernământul spiritelor. În faţa lui, nu rămânea pe conştiinţa păcătosului nimic tăinuit care să nu fie spălat în imensa milostivire divină.

Locul unde sfântul îl simţea pe Isus în propria fiinţă în modul cel mai profund, până la contopirea cu suferinţa lui, era jertfa sfintei Liturghii. Profundele trăiri spirituale şi extatice care se vedeau pe chipul lui Padre Pio, evlavia din timpul celebrării ne trezesc uimirea pentru ceea de Dumnezeu a făcut din viaţa lui şi ne cer discret şi grav să ne revizuim cu sinceritate trăirea personală a sfintei Liturghii. Simţămintele cu care însoţim sfânta Liturghie dau în vileag de multe ori o stare de conştiinţă delăsată, roasă de rutină şi de indiferenţă, chiar când Isus vrea să ne întâlnească în modul cel mai intim: trupul său euharistic. Padre Pio ne este în acest sens un avertisment şi un prilej de examinare!  
O dispoziţie lăuntrică corespunzătoare îi permite lui Dumnezeu să lucreze cu harul său în inimile noastre. În schimb, pasivitatea şi neimplicarea sufletească pot face să treacă pe lângă noi multe haruri divine. Dumnezeu ne-a creat diferiţi. Privim la Padre Pio şi ne convingem cu uşurinţă de acest adevăr. Dar pe fiecare ne-a înzestrat cu ceva. În fiecare a pus harul său. Din fiecare vrea să facă un frate şi o soră. Sfântul Pius să ne fie mijlocitor în a ne câştiga familiaritatea cu Isus Cristos.

Un comentariu:

  1. Alaturi de sf. Anton, Padre Pio este unul dintre cei mai venerati sfinti in Italia! Cred... ca si in alte locuri ... Incetul cu incetul prinde si la radacina rugaciuni in cinstea lui. Dumnezeu inca o data ne dovedeste prezenta lui in oameni. Prin ei lucreaza...sunt sfintii zilelor noastre...stele ce stralucesc in lume ... prin si in lumina divina! Padre Pio, roaga-te pentru noi!

    RăspundețiȘtergere