vineri, 30 noiembrie 2012

Distracţie






...până la ce oră din noapte?
    Reglementarea cu privire la limita de timp pentru distracţiile nocturne în cazul adolescenţilor şi tinerilor este pentru teritoriul ţării noastre un subiect mai puţin discutat. Și dacă totuși, atunci în niciun caz cu un caracter atât de precis, punctat și diferențiat (parcă prea mult uneori!) ca aici, în Austria. Eu unul n-am cititi sau n-am auzit nicăieri prevederi legislative cu privire la felul distracţiilor şi la durata lor pe timp de noapte în cazul categoriilor de vârstă menţionate mai sus. Ştiam de mai mult timp, dar am citit şi zilele acestea în ziar care sunt dispoziţiile diferitelor regiuni ale Austriei, legate de felul în care trebuie să aibă loc petrecerile tinerilor şi timpul legitim alocat desfăşurării lor.
    Spun în treacăt că Austria este împărţită în 9 regiuni sau judeţe numite Bundesländer. E vorba de Vorarlberg, Tirol, Niederösterreich (Austria de Jos), Oberösterreich (Austria de Sus), Steiermark, Kärnten, Burgenland, Salzburg şi Viena. Fiecare Bundesland sau regiune are capitală proprie, așa cum (deși exemplu meu are valoare mai mult istorică decât contemporană)  în cazul Moldovei noastre este orașul Iași, și o conducere administrativă care emană legi sau prevederi legislative cu aplicabilitate doar pe teritoriul propriului județ sau regiuni. În consecință, un adolescent de 15 ani are voie să lipsească de acasă până la ora 24.00 în Vorarlberg (extremitatea vestică a Austriei), în Tirol până la ora 1.00, în timp ce în Steiermark, absența lui de acasă nu are voie să depășească ora 23.00. Cu întâlnirea reprezentanților mai multor regiuni, care a avut loc în ultimele zile, s-a pus capăt acestor diferențieri zăpăcitoare și s-a ajuns la uniformizarea reglementărilor cu privire la acești timpi și aceste interdicții. Toleranța se verifică parțial la precizările care privesc timpul de absență nocturnă de acasă, dar ea este compensată de severitatea cu privire la consumul de alcool și tutun. Astfel, un tânăr cu o vârstă de peste 16 ani nu va avea voie să-i dea fratelui său de 15 ani nici măcar o bere, fără ca prin aceasta să se facă vinovat de încălcarea legii privind consumul de alcool pe categoria respectivă de vârstă. Interdicția este strictă și fără excepții și în cazul tutunului. Așadar, alcoolul și tutunul sunt interzise tinerilor sub vârsta de 16 ani.
    Timpul de distracție este prevăzut în niște termeni clari și uniformi. În consecință, adolescenții până la vârsta de 14 ani au voie să stea în parcuri, localuri sau la diferite reprezentații teatrale sau spectacole între orele 5.00 și 23.00 ale unei zile. O permisiunea mai generoasă, adică între orele 5.00-1.00, este valabilă în cazul adolescenților cu vârste între 14 și 16 ani împliniți. De la vârsta de 16 ani, în măsura în care și părinții consimt, nu mai există restricții legate de timp sau de consum. Însă obținerea, deținerea sau consumul de băuturi alcoolice sau tabac este până la vârsta de 16 ani împliniți absolut interzisă. Nu știu cum văd adolescenții aceste reglementări. Însă valoarea lor educativă, cel puțin pentru mine, este incontestabilă. Greșesc părinții care sunt exagerat de restrictivi cu privire la distracția copiilor, nelăsând alimentată această latură specifică vârstei lor, în care sunt implicate valori precum deschiderea, comunicarea, maturizarea, îmbogățirea reciprocă. Greșesc și acei părinți care sunt nepăsători legat de timpul de noapte în care lipsesc copiii de acasă și de felul în care își fac distracțiile copiii lor. Adevărul este undeva la mijloc! Nu neapărat în mijlocul Europei, adică în Europa Centrală, unde e situată Austria, ci în zona mediană a intervalului dintre oricare extreme, de orice natură ar fi ele. După spusa latină: in medio stat virtus!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu