miercuri, 11 aprilie 2012

Händel-Halleluja

Cântăm din nou Aleluia!


Începând cu liturghia Vigiliei Pascale (Noaptea de Paşti) creştinii cântă din nou în cadrul celebrărilor liturgice Aleluia. Lucrarea pe care a compus-o G.F. Händel este de notorietate universală, indispensabil pentru interpretările corale din timpul pascal.
Este cunoscut că Händel  şi-a ascultat propria lucrare (intenţionat nu folosesc cuvântul creaţie) pe când era bătrân şi orb în Londra, în prezenţa regelui şi a unui public rafinat. Regele, mişcat profund de frumuseţea acestei opere muzicale, s-a ridicat în picioare, şi cu el s-au ridicat şi ceilalţi. Chiar Händel a stat în picioare. Întrebat fiind despre această preţioasă bucată muzicală, el a răspuns că nu se consideră autorul ei: "Eu doar am compus-o! Dumnezeu însuşi este autorul ei."
Ascultând-o, într-un cadru bine pregătit şi cu dispoziţie potrivită mesajului ei, ai impresia ca printr-o deschizătură mică a cerului, ai acces la muzica cerească care umple slava lui Dumnezeu.
Îi pot mulţumi astăzi lui Dumnezeu pentru muzica pe care o avem şi prin care ajungem la simţirea iubirii şi a măreţiei lui!




Un comentariu: