duminică, 24 decembrie 2017

Hai la iesle, la Isus!




Imagine similară
     Ziua se retrage uşor, pe nesimţite şi lasă loc unei nopţi speciale, pe care am aşteptat-o săptămâni, pentru care ne-am pregătit pe dinafară şi pe dinăuntru, aşa cum am înţeles şi am putut fiecare. E sărbătoare pentru că e Noaptea Naşterii lui Isus. Ce farmec poartă cu sine cuprinsul acelei nopţi din istorie când dintr-o Fecioară a venit la noi Isus! În încăperea unui grajd, în împrejurări sărace alege să se nasce pentru noi Fiul lui Dumnezeu... O seamă de contradicţii umplu tabloul acestei unice şi irepetabile nopţi: Cuvântul se naşte în tăcere, Lumina vine în întuneric, Bogăţia se îmbracă în sărăcie, Divinul se descoperă în uman, Atotputernicia se manifestă în neputinţă, Slava cerească este schimbată pe ambianţa unui grajd. Ce să înţelegem din Dumnezeu? De ce se comportă aşa cu Fiul său? Cum este el din "fire"? Cum să ne purtăm cu el? Ce să facem cu Isus?
     Dumnezeu pare să aibă o preferinţă pentru tot ce e simplu. Nu-i plac împrejurările luxuriante. Nu se complică când e vorba de noi cu scenarii greu inteligibile. Merge chiar până la limita credibilului, aşa încât mulţi, tot mai mulţi chiar nu cred că putea să exagereze într-atât încât să aleagă un grajd pentru primele lui clipe pământeşti; că nu putea fi acolo, în braţele Mariei, chiar Cel de o fire, de o esenţă, de o aceeaşi dumnezeire cu unicul şi singurul Dumnezeu. Nu-i nimic! În starea în care mă aflu, sunt bucuros, decuplându-mă de orice ispită a raționamentelor sterile sau a sofismelor încâlcite, să cred că Dumnezeu în Isus aşa a vrut să vină la noi. Aşa şi nu altfel! Se potriveşte atât de bine cu natura lui, cu simplitatea lui debordantă, cu iubirea lui caldă, umană, paşnică şi nemăsurabilă. 
     De aceea, în noaptea aceasta, în auzul cântecelor, în privirea pe care o aruncăm pe multele lumini să retrezim în noi simțirile pe care le-am avut în copilărie. E şansa noastră de a trăi în simplitate Crăciunul. O simplitate inofensivă, generoasă, ornată cu tăceri și reculegeri, cu recapitulări de trăiri de altădată! În ea îşi va găsi loc Isus Cristos, cu tot ceea ce are cu sine din cerul lui divin. Cu ea păşim candid spre ieslea lui, fără aşteptări inadecvate, fără să-l ofensăm sau obosim cu griji excesiv sau exclusiv pământeşti, materiale. 
     Hai la iesle, la Isus, lui să ne închinăm! Hai să mergem spre copilaşul acesta dulce, drag. Văzându-ne, ne va zâmbi şi nouă blând. Cum să nu ne facem timp pentru un asemenea drum! Atâţia îl vor face în aceste zile! Vom fi mulţi, la cea mai frumoasă întâlnire rezervată pentru aceste zile sfinte! 
     E Noaptea Nașterii lui Isus! Ce noapte minunată! Ce noapte sfântă! Să ne meargă la suflet, îmi doresc! 


   

Un comentariu:

  1. Ganduri de pace şi bucurie în suflet vă transmit, Parinte Cristi !
    Crăciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere