luni, 6 ianuarie 2014

În rând cu magii pentru a ne închina...






    E sărbătoarea Epifaniei Domnului. Înaintea Pruncului divin ajung magi veniți din depărtare ca să i se închine și să-i ofere daruri: aur, tămâie și smirnă. Ascultăm cu plăcere în fiecare an fragmentul din evanghelia după sfântul Matei, care relatează apariția magilor în Ierusalim, cu precizarea de o finețe narativă aparte: "Auzind acest lucru, regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalim împreună cu el" (Mt 2,3). Apariţia unor străini de seamă într-o cetate avea pe atunci cu singuranţă un cu totul alt impact decât în timpurile noastre. Ei veneau cu o întrebare îngrijorătoare. Nu-i interesa regele care ocupa deja tronul de la Ierusalim. Acesta era mic şi neînsemnat în comparaţie cu Cel care se născuse de curând. Mic şi neînsemnat  era Irod deja în raport cu Împăratul care domnea pe atunci peste tot Împeriul Roman, Augustus, pentru care Israelul, luat în ansamblu, nu era decât o minusculă provincie romană îndepărtată de centrul ei, Roma. În realitate, Isus, noul Rege, nu era concurentul niciunuia dintre ei. Motive de îngrijorare nu trebuiau să existe. Înaintea lui, începând cu genunchii magilor, aveau să se plece alte milioane şi milioane de genunchi, nu din supunere oarbă, ci din iubire pentru un Dumnezeu-Om în fața căruia se simțeam ca nicăieri iubiți și fericiți.
 
     Magii ajung până la urmă la destinația pentru care au bătut cale lungă. Ceea ce în sfârșit vedeau înaintea ochilor era ceea ce își imaginaseră acasă și pe tot parcursul călătoriei? Erau așteptări împlinite? Evanghelistul Matei ne spune că da. Înaintea Celui aflat în grija maternă și iubitoare a Mariei, ei și-au plecat genunchii! Pe micuțul Isus l-au adorat și lui i-au oferit daruri. S-au comportat ca în fața unui rege de tipul căruia pământul n-a mai cunoscut și nu va mai cunoaște, pentru că Isus este unic!
   Îi văd pe magi întrând cu toată reverența de care puteau să dea dovadă niște oameni înțelepți, la locul unde era Isus. Era o mică procesiune. Însă procesiunea lor nu s-a terminat cu ultimul dintre ei. În fața Regelui regilor au urmat mulți alți oameni de-a lungul istoriei, așa încât procesiunea a căpătat cu trecerea vremurilor proporții imense. Oameni din popoare, rase și culturi diferite curg în peregrinarea lor spre Isus. Și spune-se că a venit și o femeie, iar altceva mai bun n-a găsit să-i ofere decât iubirea ei, despre care spunea cu sinceritate că era puțină și nedesăvârșită. Bucuros s-a arătat Pruncul de cadoul ei. Iar ei i-a urmat un bărbat care a vrut să-și plătească neîncrederile în oameni și în Dumnezeu cu încrederea necondiționată în Isus. I-ar Isus i-a zâmbit recunoscător, făcându-l pe om să-nţeleagă că nimerise bine cadoul. Ba mult după aceea a venit și un bogat și i-a mărturisit Pruncului că oamenii îl cred bogat, însă numai el știe în ce sărăcie interioară zace, și ca este dispus să facă un schimb, renunțând la multe din bogățiile lui materiale, pentru a-și simți sufletul primenit cu bogăţii spirituale. Cu drag a primit Pruncul gândul şi intenţia lui. Au venit mai apoi oameni și oameni, fiecare dispus să ofere ceva. Și acest șir neîntrerupt nu s-a întrerupt de fapt niciodată, iar el ajunge și la mine și la tine. Şi asta fiindcă povestea celor care îi oferă lui Isus daruri nu vrea să se termine la alții. Ea vrea cu ardoare să mă vadă și pe mine înscris în firul ei, și pe tine și pe cei cărora le mai faci recomandări. Că doar Isus este al nostru, al tuturor, și ne vrea pe toți. Epifania lui o lăudăm astăzi și înaintea lui ne plecăm genunchii. Amin


Secvenţă din filmul "Isus din Nazaret", în regia lui Franco Zeffirelli: Vizita Magilor.


Binecunoscutul colind românesc: Trei crai de la răsărit, în interpretarea lui Ştefan Hruşcă.
 

2 comentarii:

  1. Laudat sa fie Pruncusorul Isus! E minunat acest timp al Craciunului! Cuvintele sfintiei voastre se oglindesc in secventa redata si interpretarea atat de placuta si dulce a colindului! Cu incredere si evlavie sa ne apropiem cu sfiala de iesle, in genunchi si privindu-l pe Copilasul dulce sa-i incredintam intreaga viata. Si pentru ca ma inscriu in octava urarilor de Anul Nou, printr-o rugaciune va incredintez Maicii Preacurate care sa va fie scut si mangaiere in momentele de incercare! Va doresc succes la examene!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de succesul pe care mi-l doriti si mai ales pentru incredintarea Maicii Preacurate! Domnul sa ne binecuvanteze toate zilele noului an!

    RăspundețiȘtergere