joi, 20 decembrie 2012

Poşta de Crăciun



...eu vreau cu Nașterea Domnului!






    Deşi folosesc zilnic internetul pentru verificarea poştei şi ştiu că aş găşi o mulţime de site-uri cu vederi şi cărţi poştale de Crăciun, am ales totuşi varianta clasică de a merge, de a cumpăra, de a scrie şi de a trimite eu cu mâna mea vederi sau felicitări, nu de alta, ci numai ca să dau o notă personală actului de a saluta şi de a trasmite cuiva urări cu o asemenea ocazie minunată cum e Crăciunul şi Anul Nou. A trebuit să umblu prin magazine, pe la librării, să mă interesez. De fiecare dată ţin ca aceste cărţi poştale să reprezinte Naşterea lui Isus, sau Pruncul, sau Păstoraşii în adoraţie, sau magii. Am fost inspirat să merg la o anumită cunoştinţă şi să întreb de acest fel de cărţi poştale. A intuit că voi veni şi anul acesta şi mi-a păstrat câteva.
     Aş mai fi vrut şi altele, şi am căutat în orăşelul în care stau actualmente, dar în zadar. Mă uitam din ce în ce mai iritat pe stivurile bine ordonate de vederi, pe nişte suporturi circulare, pe care le roteam în toate părţile ca să dau de vreo reprezentare a Naşterii lui Isus. Găseam tot felul de moşi crăciuni, de cerbi, globuleţe, lumânări, prăjituri, brăduleţi împodobiţi, sticle cu şampanie, urări, dar nu-l găseam pe Prunc. Aş fi vrut să merg spre vânzătoare şi să-i cer hotărât explicaţii, să o întreb dacă într-adevăr m-am trezit prea târziu pentru ceea ce vreau, dacă s-au găsit alţi cumpărători mai precauţi care au făcut efectiv să se termine categoria solicitată de felicitări. Îmi spune una dintre ele că se aduc foarte puţine pentru că nu se cumpără. Cu căutare sunt mai degrabă celelalte, mai simple, mai abstracte, nu cele tradiţionale, clasice. Am părăsit librăria cu un amestec de revoltă şi tristeţe, şi cu tot felul de întrebări: de ce să nu aibă căutare imaginea cu Pruncul Isus, cu Mama lui, Maria, cu Iosif, cu îngerii, cu păstorii, cu staulul? De ce să nu fie dorită vederea lui pe felicitări? De ce să fiu eu "constrâns" să scriu pe spatele unor ambalaje şi nu al unor imagini care îmi vorbesc direct despre miezul sărbătorii Crăciunului, despre minunea Naşterii Fiului lui Dumnezeu? De ce să-mi limitez înţelegerea tainei Crăciunului la ceea ce ţine doar de coregrafia lui?
    Mă uit la oamenii neastâmpăraţi din jurul meu. Magazinele fac reduceri, te pun pe căutari febrile, îţi bagă neliniştea în dorinţe şi în suflet. Ele vor să facă din tine un căutător aproape furibund. Câte oferte nu sunt gata să-ți toarne tot farmecul sărbătorilor în suflet! Câte amăgiri nu ascund ele pentru sufletul nostru! Pentru oamenii care își doresc multe de Crăciun, sărăcia Pruncului e o sfidare enormă! Însă imaginea acestui Prunc ar trebui să fie pusă înaintea ochilor și nu ascunsă, bunăoară chiar și pe o vedere sau carte poștală de Crăciun, ca să ne dăm seamă la ce bogăție spirituală suntem chemați să trăim cu el înaintea și în inimile noastre!     

3 comentarii:

  1. Gelobt sei Jesus Christus!!!
    Am citit cu emotie si bucurie toate articolele pe care le-ati scris,am comentet mult cu mine insumi(normal ca vorbesc singura ,imi place sa discut cu persoane inteligente),pentru ca nu am avut timp sa scriu.Intradevar cartile postale cu Nasterea lui Isus sunt foarte rare,dar dupa umila mea parere frumos este atunci cand trimitem sau primim cateva randuri si urari scrise din inima chiar si pe un petec de hartie nu SMS sau e-Mail.Important e mesajul si cand e scris Craciun Fericit! sau Frohe Weihnachten!eu cred ca gandul tuturor este la Pruncusorul Isus.
    Ma bucur ca aici unde locuiesc nu predomina Mos Craciun ci Christkind ,ce frumos ar fi ca peste tot in lume in noaptea de Craciun Christkind sa vina la toti copiii cu daruri modeste ca si modestia in care Sa nascut.Dar important e sa stim sa-l primim asa cum se cuvine!!
    In asteptarea celui care va veni va doresc un timp de asteptare binecuvantat!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. In Ewigkeit. Amen.
    Doamna Elena, va dau dreptate cu privire la gestul de a scrie. El este tot mai mult inlocuit de catre scrisul "creativ" pe pagina virtuala a computerului, unde pretentia formularilor corecte, gramatical si filologic, aproape ca a disparut. E important mesajul scris personal si din suflet. Pe mine, cum scriam, m-a indignat oarecum abundenta felicitarilor de craciun cu tot felul de ilustratii, mai putin cea cu Nasterea lui Isus. Unde locuiti dumneavoastra e Christkind (in limbajul locului unde stau ar fi Christkindl), lucru ce nu poate decat sa imbucure. Da, ne straduim sa-l primim pe Trimisul Cerului cum se cuvine! Craciunul... este, da, si realitate si vis, si implinire si dor! Ma bucur sa simtim aceasta tensiune minunata! Va doresc sarbatori cu har si cu ecouri muzicale interioare angelice!

    RăspundețiȘtergere
  3. Danke schön,
    Eu locuiesc in Bavaria la 40 de km de Würzburg,si e Christkind.
    Dupa abundenta felicitarilor si nu numai Craciunul a devenit o Sarbatoare comerciala,dar sa speram ca dincolo de comercial in Inimi predonima importanta Nasterii Mantuitorului!!!
    Eu am ramas surprinsa azi cand intr-un magazin am gasit multe felicitari cu Nasterea lui Isus,asa ca va invit in Germania la cumparaturi!!

    Seara frumoasa!!!
    Va rog sa-mi confirmati daca adresa dv actuala e cea de pe situl Ercis.

    RăspundețiȘtergere