vineri, 26 octombrie 2012

Ziua Austriei







Österreichischer Nationalfeiertag
 
(ziua naţională a Austriei) 
 


    Astăzi, 26 octombrie, este ziua naţională a Austriei. Această dată face referinţă la semnarea legii privind neutralitatea Austriei, în anul 1955. Din anul 1938 fusese anexată Germaniei. Abia în 1955 ea îşi proclamă deplina independenţă şi suveranitate statală, de care se bucură până în prezent. Pe cât este de lipsită de glorie istoria Austriei în secolul 20, pe atât este de faimoasă şi strălucitoare cea din secolele anterioare, când exista ca Imperiu habsburgic mai întâi, iar apoi ca Imperiu al Austriei, din anul 1806. Din anul 1775 Bucovina a fost parte a acestui imperiu. Între 1867-1918 avea să se numească Imperiul Austro-Ungariei. După primul răbzoi mondial se destramă, popoarele pe care le cuprindea exprimându-şi dorinţa de a fi independente. Ironia sorţii a făcut ca dintr-un imperiu destul de mare şi numeros să ajungă o ţărişoară care nu are nici măcar 8 milioane de locuitori austrieci. Ar fi peste 8 milioane dacă se iau în calcul cei de provenienţă străină, cu cetăţenie obţinută ulterior (nu e cazul meu să fiu numărat printre aceştia!). În consecinţă, având în vedere suprafaţa ei destul de redusă, se învecinează cu multe ţări: Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Italia, Elveţia. Nici nu ştiu cu ce ar putea fi comparată forma ei. Fapt este că are o identitate sau, mai bine zis, o conştiinţă de sine (Selbstbewusstsein) foarte puternică. În fiecare austriac se ascunde o mândrie naţională. Şi cred că un asemenea sentiment se justifică. 
 
 
 
 
     Mă gândesc la următoarele motive: este una dintre cele mai bogate ţări din lume, nu doar din Europa. Are un relief care, ce-i drept, nu prea îţi dă posibilitatea să te îneci, dar în schimb îţi dă şansa să te înalţi pe atâtea piscuri, aici fiind patria Alpilor. Aproape toată Austria este la peste 400 m altitudine (în treacăt fie spus că filiala la care merg să celebrez, St. Kathrein am Offenegg e la 970 m altitudine http://www.st-kathrein.at/). Verdele pajiştilor, al pădurilor de conifere este o desfătare a ochilor, mai ales în sezonul estival. Economia acestei ţări funcţionează bine şi a înregistrat o creştere chiar în anul precedent, 2011, aşa încât cuvântul "criză", când este auzit, e referit de cele mai multe ori la celelalte ţări. Datorită turismului foarte dezvoltat, Austria este o atracţie pentru mulţi oameni. Se bucură de oraşe cu rezonanţă mondială: Viena, Salzburg, Innsbruck.
    Pot să spun că amabilitatea, corectitudinea socială, spiritul civic şi alte valori sociale precum dreptatea şi simţul de întrajutorare, se simt la ele acasă. România nu e departe din punct de vedere geografic. Între ea şi Austria e doar Ungaria. Şi totuşi e destul de departe. Nu o zic decât cu tristeţe pentru tot ceea ce face aşa mare diferenţa între ţara noastră şi Austria. Însă îmi păstrez totodată şi mândria pentru istoria noastră grea, pentru zestrea culturală pe care o avem şi pentru tot ceea ce este valoare în spiritul nostru românesc.
    În această ţară am petrecut 3 ani: unul la Bregenz şi doi în această regiune, numită Steiermark, şi supranumită "inima verde a Austriei". Îi mulţumesc Domnului pentru toţi oamenii minunaţi pe care am putut să-i cunosc, pentru tot ce a îmbogăţit viaţa şi sufletul meu în activitatea pastorală, şi spun astăzi: Doamne, binecuvântează această ţară şi pe locuitorii ei!


(sunt multe imagini deosebit de frumoase, însă merită vazută, la min. 4:20, scena pe apă din oraşul Bregenz)
 
 
 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu