duminică, 28 septembrie 2014

Sărbătoarea Recoltei în parohie!



     A fost azi sărbătoarea recoltei sau Duminica Recoltei. Iar în biserică a fost număr neobişnuit de mare de credincioşi. O vorbă germană spune: wer denkt, der dankt. Într-o traducere liberă şi exactă în acelaşi timp, vorba înseamnă: cine gândeşte, mulţumeşte! Omul în măsură în care mulţumeşte Creatorului său pentru bogăţia recoltei şi a darurilor pe care le primeşte, arată vădit că gândeşte. Reflecţia cu privire la această intercondiţionare: gândire-mulţumire e demnă de scormonit mai departe. Sfânta Liturghie este Euharistie. Iar Euharistia este, aşa cum semnifică termenul în limba greacă: act de mulţumire. Ce-i vom da Domnului pentru tot binele pe care ni l-a făcut? Îi vom da recunoştinţa noastră.
      Credincioşii au putut să mănânce cu toţii după sfânta Liturghie (bineînţeles, şi în cadrul ei!) și să se bucure împreună pe parcursul orelor de după-amiază, în curtea largă a parohiei. Imaginile de mai jos, sărace şi neprofesionale, surprind câteva ipostaze din cadrul sărbătorii. 


      După cum se vede în imaginea de mai jos, e purtată în procesiunea coroana din duminica recoltei: Erntedankkrone. Deasupra ei este crucea. Nu ştiu exact care este semnificaţia ei. Însă asigură un plus de solemnitate sărbătorii. 


Acceaşi coroană purtată până în faţa altarului şi binecuvântată de preot. Nu ştiu exact de unde provine această tradiţie şi de ce tocmai coroana.


Altarul cu roadele. Bineînţeles că toate altarele secundare ale bisericii au fost împodobite cu flori, fructe şi cereale de către ţăranii din diferitele zone ale parohiei.


     Următoarele imagini sunt cu copii plini de jovialitate şi bucurie. A fost un program frumos şi pentru ei. Şi ei sunt roadele iubirii lui Dumnezeu. Cele mai preţioase chiar!




     Ministranţii parohiei spun şi ei, într-un  mod artistic: Mulţumesc! (Danke) pentru tot ceea ce vine de la Dumnezeu. 













Un comentariu:

  1. Laudat sa fie Isus! Cu adevarat o sarbatoare a recoltei si a parohiei, la care cred ca fiecare crestin mai mare sau mai mic si-a adus intr-un mod diferit dar cu toata bucuria si disponibilitatea aportul! Biserica este minunata! Iti incanta privirea si cu atat mai mult ma gandesc sufletul, cand participi la o sfanta liturghie.Multumim pentru ca ne faceti partasi la bucuriile sfintiei voastre! Felicitari tuturor! O seara linistita de septembrie... asa e ultima pe anul acesta!

    RăspundețiȘtergere