sâmbătă, 28 septembrie 2013

Ucenicii nu înţeleg cuvântul lui Isus


Evanghelia zilei

În acel timp, 43b pe când toată lumea se minuna de tot ce făcea Isus, el a zis ucenicilor săi: 44 "Întipăriţi-vă bine în minte ce vă spun: Fiul Omului va fi dat pe mâinile oamenilor". 45 Dar ucenicii nu înţelegeau cuvântul acesta, care pentru ei era aşa de ascuns, încât nu-l pricepeau, şi se temeau să-l întrebe ce a vrut să spună prin aceasta.


 
        Câtă vreme succesul e de partea noastră, ne bucurăm de multă apreciere, iar popularitatea noastră este garantată. Când, în schimb, intervine eşecul, ne trezim în scurt timp singuri şi abandonaţi pentru că nu mai reprezentăm nici un interes pentru ceilalţi. Ar fi naiv şi neînţelept din partea noastră să credem că ar exista o reţetă sau o metodă de a trăi în care succesul ar fi neîntrerupt. Multe cărţi ar vrea să ne convingă, chiar cu exemple, de acest lucru. Însă noi învăţăm din experienţă, fie că vrem, fie că nu vrem, că succesul şi eşecul împletesc urzeala vieţii noastre. În plus, noi, creştinii, mai învăţăm din Biblie că până şi eşecul este tot un mod al lui Dumnezeu de a lucra cu sufletele noastre pentru a le purta la maturitatea spirituală.

            Cum abordează Isus în faţa ucenicilor această temă? Din perspectiva unei psihologii pur omeneşti, el alege un moment de-a dreptul neprielnic pentru a destăinui ce sfârşit îl aşteaptă: „ …pe când toată lumea se minuna de tot ce făcea”. Altfel spus, când audienţa lui era maximă. Cum să le fie uşor ucenicilor, care gândeau încă foarte omeneşte, să se transpună pe un alt registru emoţional şi să-şi facă proprie starea sufletească a lui Isus? Când toate îţi merg impecabil, nu-ţi mai stă gândul la ceasurile negre. Ucenicii savurau şi ei succesul lui Isus şi deja visau la onorurile care se vor revărsa implicit şi asupra lor. Drept urmare, nu-l înţelegeau pentru că nu voiau să simtă altceva. Numai după ce va coborî Duhul Sfânt asupra lor vor înţelege taina suferinţei şi a morţii Fiului Omului. Însă Isus nu vrea ca ei să se iluzioneze cu privire la viitorul său şi al lor. „Întipăriţi-vă bine în minte” este o formulare care exprimă voinţa fermă a lui Isus ca ucenicii să fie conştienţi de transformarea succesului său de moment într-un sfârşit scandalos şi dureros.

            Multor oameni le vine greu să asocieze divinitatea lui Isus cu suferinţa sa. Pentru ei, aceste două dimensiuni sunt inconciliabile. Însă Isus ne-a învăţat că şi suferinţa este un loc în care Dumnezeu se face simţit; că succesul, departe de a fi o glorie personală, este o ocazie de a mulţumi lui Dumnezeu, iar eşecul, o experienţă din care să înţelegem că privirea trebuie s-o îndreptăm spre Dumnezeu care nu ne poate dori, până la urmă, decât numai binele.
          Din felul cum suferim, demonstrăm, fără cuvinte, cât de mult îl cunoaştem şi înţelegem pe Isus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu