miercuri, 1 mai 2013

Luna Mariei




Regina lunii mai



    Frumuseţea exterioară a lunii mai nu poate fi concurată de nicio altă lună a anului. Ea merită să-i fie oferită Fecioarei Maria în întregime. Cu câtă plăcere nu-mi amintesc de serile în care Florii cereşti îi erau dedicate cântecele, litaniile, devoţiunile? Îmi vin în minte cu repezeală versuri ca: "al nostru cânt răsună, s-ajungă pân la rai, la Maica Preacurată în toată luna mai" sau: "e mai, e mai, e luna mai, Cristos ne cheamă la altar, e mai, e mai, e luna mai, răspundem toţi l-a sa chemare" sau: "în valea Iria, în luna lui mai, Fecioara Maria coboară din rai". Asocierea Mariei cu florile, contemplarea ei ca floare a florilor este cât se poate de minunată! Spre ea curg rozariile de pe buzele a milioane de credincioşi, iar geniul artistic muzical se simte continuu provocat să compună noi şi noi melodii dedicate ei. Şi asta pentru că, aşa cum spunea Chiara Lubich, Maria nu este obiect de studiu, ci de contemplaţie; ea nu este matematică, ci ea este poezie, cântec.
     Prin frumuseţea florilor ne lăsăm purtaţi cu mintea spre cea la care Dumnezeu a lucrat cu "degetele" şi a investit o abendenţă de har. Ei vrem să-i înfăţişăm buchete frumos aranjate de gânduri alese, de rugăciuni cordiale, de cântece pline de afecţiune; ei vrem să-i spunem şi de durerile şi insatisfacţiile noastre, de amărăciunile şi depresiile vieţii, de tot ceea ce apasă sufletul şi conştiinţa noastra; ei vrem să-i povestim şi despre viitorul nostru, despre dorinţa reînviată de a porni în fiecare zi la drum cu Fiul ei, Isus; ei ţinem să-i oferim toate mamele cu toţi copiii din lumea întreagă, ei să-i oferim iubirea inimii noastre.
      Din inimă vă doresc tuturor o lună plină de seninatate în suflet şi în sentimente, cu multe gânduri mariane, cu afecţiune maternă pentru cei care duc lipsă cu desăvârşire de ea, şi energii pozitive în toate activităţile!

5 comentarii:

  1. Pentru mulţi dintre noi, luna mai e cea mai frumoasă dintre toate lunile anului, este o încununare a primăverii. Ea are un farmec aparte şi asta pentru că mai mult ca oricând inimile credincioşilor se îndreaptă către sfânta Fecioară, "cea toată frumoasă". Sfânta Fecioară nu ne cere tratate, conferinţe, simpozioane, expoziţii... Ea a fost şi este mai simplă decât ne-o putem noi imagina. Deşi a fost aleasă din veşnicie, binecuvântată cu toată iubirea şi harurile lui Dumnezeu, ei nu i-a plăcut să se mândrească cu identitatea sa de mamă a lui Isus, Cuvântul întrupat, Fiul unic al Tatălui ceresc. A rămas umilă, roaba Domnului...Rozariul e rugăciunea cea mai iubită şi în acelaşi timp recomandată de însăşi Fecioara Maria, începând cu apariţiile de la Lourdes şi Fatima unde apare cu Rozariul atârnat de braţ. Zilnic, în biserici răsună cu evlavie Ave Maria, în toate limbile pământului, în timp ce prin miile de mâini, tremurânde şi bătătorite de truda muncii, alunecă bobiţele sfântului Rozariu care ne ajută să contemplăm împreună cu Maria chipul lui Cristos. Activitate bogata, frumoasa si binecuvantata de sf. Iosif muncitorul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru frumosul comentariu marian! Retin: "ea este mai simpla decat ne-o putem noi imagina" si completez: o grandoare de simplitate! Duminica frumoasa iti doresc cu cantec marian si pace in suflet!

      Ștergere
  2. Multumesc asemenea parinte si dvs. sa aveti o luna cu mult soare si pace-n suflet ! DUMNEZEU SA VA AJUTE MEREU SI SFANTA FECIOARA SA VA OCROTEASCA ...sa auzim numai de bine !!!...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere! Sa ne ocroteasca pe toti Maica Preacurata! O duminica plina de seninatate sa aveti!

      Ștergere
  3. Multumiri parinte pentru ca mi-ati umplut inima de caldura iubirii Fecioarei Maria. Incerc sa-mi deschid inima, mintea, ochii, sufletul si sa simt frumusete divina in tot ce ma inconjoara in aceasta luna plina de frumos. Reusesc deseori, mai ales atunci cand imi pregatesc o ceasca de cafea si citesc cateva randuri care-mi reamintesc ca iubirea ma ajuta sa trec peste multe obstacole create chiar de mine prin framantarile mele permanente si mai ales datorita tendintei de a judeca evenimentele si oamenii din perspectiva prea micului meu orizont. "Fac cativa pasi" si am impresia ca reusesc sa devin mai echilibrata, ca mai apoi, cand apare o situatie neplacuta, si cand as avea ocazia sa pun in practica ce am citit constat cu multa dezamagire ca actionez parca la polul opus decat mi-as fi dorit. Nu vreau sa fiu asa, dar am increderea ca voi reusi sa ma bucur din ce in ce mai mult de miracolul vietii, de simplitatea ei, asa cum Fecioara Maria si pruncul Isus le inspira. Sa va ajute Fecioara Maria si Pruncul Isus sa fiti la fel de copilaros si plin de viata, sa ma incurajati si pe viitor cu articole pline de bucurie, intelepciune si simplitate! Dumnezeu sa va aiba in grija!

    RăspundețiȘtergere