vineri, 28 decembrie 2012

By, by, lully, lullay

 
 
 
Omagiu muzical adus Pruncilor nevinovaţi
 
 
 
 
 
    Trei zile după sărbătoarea Nașterii lui Isus, Biserica invită pe toți credincioșii să-și amintească de acei copilași care au fost uciși de cruzirea regelui Irod, în numele Pruncului născut în staulul din Betleem. Regele Iudeii, îmbătat de patima stăpânirii, a voit să strivească încă din faşă orice concurenţă la tronul său împărătesc.
    Fiind la Iaşi, am putut asculta acest colind dedicat pruncilor nevinovaţi, interpretat de un grup de colindători. Se numeşte "Coventry Carol". Nu-mi închipuiam că este atât de vechi. Cuvintele şi linia melodică exprimă atât de bine tânguirea şi jalea care au venit asupra acelor mame, în braţele cărora a fost străpunsă şi curmată viaţa copiilor lor. Cum şi după câtă vreme şi-au mai aflat mângâierea? ..."Plângere şi tânguire mare. Rahela îşi plânge copiii şi nu vrea să fie mângâiată, pentru că nu mai sunt"! (Matei, 2,18). În paranteză fie spus, Rahela a fost împreună cu Lia, soţia patriarhului Iacob din care s-au născut 12 băieţi, din care s-au format cele 12 triburi ale lui Israel. Rahela îşi plânge aşadar descendenţii ucişi.
    Avem prilejul astăzi să ne gândim şi la milioanele de copii care nu au mai văzut lumina acestei lumi şi nici n-au mai apucat să simtă căldura braţelor mamelor lor, pentru că au fost ucişi chiar în sânul acestora...cu încuviinţarea lor. Disproporţia între numărul acestora şi cel al pruncilor din Betleem este uluitoare. Tânguirea în acest caz se poate perpetua până în zilele noastre. Dumnezeu să fie pentru aceşti copii cel mai octrotitor tată şi cea mai iubitoare mamă! Lor le cântăm şi noi: by, by, lully, lullay!     
 
 
 


Lullay, Thou little tiny Child,
By, by, lully, lullay. Lullay,
Thou little tiny Child. By, by, lully, lullay.
O sisters, too, how may we do, For to preserve this day;
This poor Youngling for whom we sing,
By, by, lully, lullay.
Herod the King, in his raging,
Charged he hath this day;
His men of might, in his own sight,
All children young, to slay.
Then woe is me, poor Child, for Thee,
And ever mourn and say;
For Thy parting, nor say nor sing,
By, by, lully, lullay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu