joi, 10 mai 2012

Metamorfoza vacii

 Vrem lapte natural!




 Multora nu le este încă pe deplin cunoscut de câte isprăvi şi realizări este capabilă o...vacă. Performanţele timpului nostru se verifică şi în înmulţirea foloaselor pe care omul le trage de pe urma ei, aşa încât, ca să dăm numai un exemplu, ajunge să ocupe o poziţie cu totul centrală în oraşul în care sunt, chiar în preajma bisericii. Cu toată centralitatea ei, ea nu vrea să fie o reînviere a viţelului de aur din vremea venerabililor părinţi ai poporului ales, Aaron şi Moise, nici nu pretinde închinare din partea celor care se mulţumesc să-i dea doar admiraţie. Asemenea apucături nu are această vacă modernă. Acolo unde stă ea şi felul în care se prezintă trebuie să o facă funcţională și atrăgătoare, nu atât spre sine, cât spre cei care sunt gata oricând să te servească cu o înghețată făcută cu lapte...natural.
       Trebuie să se remarce din prima poză şi la prima vedere (cea de sus!) că această vacă este una de marcă: Sorger. Apoi că ea nu este o oarecare vacă, în sensul că nu este o vacă naturală. Două mesaje clare vrea să transmită tacit (măcar de-ar putea mugi!) oricărui trecător: în primul rând că are contract cu o firmă de îngheţată (Eis e acelaşi lucru cu ice, se pronunţă la fel şi se referă la îngheţată); în al doilea rând, că nu are voie să producă decât lapte (Milch=milk). Dar, atenție, nu orice fel de lapte, ci lapte bio. De ce această imperioasă obligaţie din partea ei de a produce Bio-Milch? Pentru că mai toţi semenii ei naturali, de la o vreme încoace s-au cam îndepărtat de această menire a lor. De această anomalie, ştim cine sunt cei vinovați și cei care ar trebui traşi la răspundere. Însă ca să nu deviem subiectul asupra noastră, a oamenilor, mă mărginesc să interpretez mesajul ei ca un strigăt de revenire la normalitate. Şi normalul este natural aşa cum şi naturalul ar trebui să fie cât se poate de normal. Savoarea îngheţatei are nevoie de lapte natural; produsele lactate au nevoie de lapte natural; sănătatea copiilor, ba a tuturor oamenilor, pretinde lapte natural. Că laptele bio nu se produce din nu ştiu ce preparate şi furaje făcute în laborator, ci din iarbă, asta o ştie toată lumea, până şi viţelul din imagine, care, spre deosebire de văcuță, are contract cu reţeaua de magazine Billa, şi care vrea să ne faţă înţeles un lucru mult folositor, și anume că "viţeii ar cumpăra lapte rezultat din iarbă (Heumilch). Nu am făcut decât să traduc cuvintele pe care, așa cum reiese, nu le adresează altcineva decât cel din imagine. Dacă e să-ţi propui să acorzi atenţie sugestiei  unui viţel o singură dată în viaţa, atunci cred că această dată ar trebui să fie acum. Un lapte natural rezultă deci din iarbă, și nu din alte combinații chimice cu care sunt obligate să se îndoape nevinovatele animale. Am devenit prea nenaturali și trebuie să vedem cum găsim calea de întoarcere spre sănătatea pe care ne-o asigură naturalul.  

Văcuța colorată roz are obligaţia, pe lângă altele necunoscute mie, să stea locului. Că doar nu suntem în India, să se plimbe așa de izbeliște. M-a amuzat niţel să o văd legată de stâlp cu căpăstrul. Chipurile, i-o fi trecut cuiva prin imaginaţie că ar lua-o la sănătoasa în căutare de...iarbă. Nu, ea trebuie mai degrabă să atragă prin prezenţa ei clienţii pentru îngheţata făcută numai şi numai din lapte natural. Că într-adevăr ăsta este adevărul despre laptele din îngheţată comercializată, rămâne de văzut şi, după posibilități, de gustat îngheţata. Până una alta, eu, dar cred că şi alţi locuitori ai oraşului, ne bucurăm de prezenţa ei paşnică și inofensivă și de mesajul că laptele, ca să fie bun și sănătos, trebuie să fie...bio.

3 comentarii:

  1. Voican Gheorghe11 mai 2012 la 13:04

    E foarte frumoasa metamorfoza vacii.Ati omis sa scrieti ca acest vitel roz care da lapte bio este copilul vacii mov care produce ciocolata MILKA si la noi in ROMANIA Multa sanatate si bucurie VOICAN

    RăspundețiȘtergere
  2. M-a amuzat foarte mult remarca dumneavoastra. Da, voi tine seama de completarea asta. Deci, si in Romania se produce lapte pe asemenea cai. Va salut cu bucurie pe aceasta cale si va doresc sanatate multa! Cu drag, un fost vicar de Bucovina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mărturisesc sincer ca mă bucur enorm pentru acest "bloguleţ"... Iată, teme diverse scrise cu un verb ameţitor, cu un spirit ascuţit "brici", cu un umor, ce-ar face invidioşi cei mai mari actori,...şi cat de dor mi-a fost de "bloguleţul" sfinţiei voastre ! . . . Ce este interesant, e faptul ca, in momentul lecturii, vă simt prezent fizic, mai ales cu vocea care face nuanţele necesare... Mulţumesc mult pentru T O T . . . Vă imbrăţişez cu drag...

    RăspundețiȘtergere