marți, 10 februarie 2015

Cât formalism are viaţa noastră creştină?

10 februarie 2015

Meditează

Despre felul cum aplicau fariseii legea, ne informează pericopă evanghelică de astăzi într-un mod din care tragem o concluzie clară: formalismul era la el acasă. Ucenicii se făcuseră vinovaţi de faptul de a nu-şi fi spălat mâinile. Gestul era un delict grav peste care nu se putea trece cu vederea. Insignifiant în sine, avea amploare în ochii fariseilor, pe costul lui Dumnezeu până la urmă: asemenea prescripții ajungeau să concureze în importanță cu poruncile divine. Pentru oamenii de acum, o simplă problemă de igienă elementară. Pentru fariseii de atunci, o serioasă problemă de morală. Cine ar putea recunoaşte că nu i s-a întâmplat niciodată să cadă în acest păcat al nespălării pe mâini înainte de masă? Adevăratul păcat însă este aici sau trebuie căutat în altă parte? Gestul ucenicilor şi reacţia fariseilor alcătuiau o conjunctură pe care Isus a valorificat-o pentru a scutura o gândire eronată şi a-i provoca schimbarea. Criticarea meticulozității fariseilor în cele exterioare este necruţătoare. Ne întrebăm: nouă, modernilor, ar putea să ne spună Isus ceva din ce au auzit atunci fariseii? Observându-ne în multele activităţi religioase, el ar fi nevoit de multe ori să reia ad litteram textul de atunci: „Acest popor mă cinsteşte cu buzele, însă inima lor este departe de mine”.


Reuşim să rostim rugăciuni precum o casetă în derulare, într-o scurgere ireproşabilă de cuvinte, cu constatarea finală (tristă, ce-i drept!) că am fost cu atenţia tot timpul în cu totul altă parte. Buzele şi-au făcut treaba, însă inima n-a fost de faţă! Rugăciunea a avut formă, dar n-a avut trăirea corespunzătoare. Ni se întâmplă la fel şi la sfânta Liturghie. Fapt este că noi oamenii îi apreciem sau depreciem pe ceilalți pe seama a ceea ce vedem în afara lor. Cât de uşor putem emite judecăţi eronate! Sau, invers, cât de simplu putem primi păreri pozitive care nu ni se potrivesc! Nu ni s-a întâmplat niciodată să vrem să oprim aprecieri față de noi, bine ştiind că nu coincid cu ceea ce ne şopteşte propria conştiinţă despre noi? Sau, analog la cazul ucenicilor, să pregătim cu multă migală masa în familie şi să uităm cu desăvârşire de rugăciunea de mulţumire? Calitatea vieţii noastre spirituale nu depinde de coregrafia exterioară, de apanajul estetic al lucrurilor, ci de implicarea interiorului nostru în ceea ce facem în exterior. Câtă inimă vede Isus în ceea ce îi oferim şi de câte ori se resemnează să audă doar cuvinte?

Reţine

Trebuie să oferim nu ceea ce avem, ci ceea ce suntem” (Paul Evdokimov).

EVANGHELIA
Voi daţi deoparte porunca lui Dumnezeu, ca să stabiliţi tradiţia voastră!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 7,1-13
În acel timp, nişte farisei şi unii dintre cărturari, care veniseră de la Ierusalim s-au adunat în jurul lui Isus 2 şi au văzut că unii dintre discipolii lui mâncau cu mâinile necurate, adică nespălate - 3căci fariseii şi toţi iudeii nu mănâncă dacă nu şi-au spălat mâinile cu grijă, ţinând astfel tradiţiile bătrânilor, 4 iar când se întorc de la piaţă, nu mănâncă dacă nu se purifică; mai sunt şi multe altele pe care le-au primit ca să le păzească: spălarea paharelor, a oalelor şi a vaselor de bronz. 5Aşadar, fariseii şi cărturarii l-au întrebat: "De ce discipolii tăi nu urmează tradiţiile bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile necurate?" 6 El le-a spus: "Bine a profeţit Isaia despre voi, ipocriţilor, după cum este scris: «Acest popor mă cinsteşte cu buzele, însă inima lor este departe de mine. 7 În zadar mă cinstesc propunând învăţături care sunt doar porunci ale oamenilor". 8 Lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu, voi ţineţi tradiţia oamenilor". 9 Şi le-a spus: "Frumos! Voi zădărniciţi porunca lui Dumnezeu, ca să stabiliţi tradiţia voastră. 10 Căci Moise a spus: «Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta!" şi: «Cine vorbeşte de rău pe tatăl sau pe mama să fie dat la moarte!" 11 Voi însă spuneţi: «Dacă un om îi zice tatălui sau mamei: 'Este corban - adică ofertă sacră - ceea ce ţi se cuvine de la mine'», 12 voi nu-l lăsaţi să mai facă ceva pentru tatăl sau mama lui. 13 Astfel, suprimaţi cuvântul lui Dumnezeu pentru tradiţia voastră pe care voi v-o transmiteţi. Şi faceţi multe alte lucruri asemănătoare".

  

2 comentarii:

  1. Parinte, ma bucur mult ca ai aparut din nou si ... zilnic, in "De la răsărit până la apus"!!!
    Cu siguranta multi te citim cu drag si cu muult interes!
    Iti doresc in continuare zile pline de revelatii, ... pe care sa ni le impartasesti si noua! Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru salut si pentru urarea finala! Mi s-a cerut sa contribui si eu cu o luna. M-am gandit ca ar putea fi puse si aici pentru cei care nu au brosura. Sa ne lumineze cuvantul Domnului in orice imprejurare! Salutari multe si binecuvantare in toate!

    RăspundețiȘtergere