luni, 23 decembrie 2013

Semiluni cu vanilie (prajitura)


Semiluni cu vanilie
(Vanillekipferl)

 

Ingrediente:
560 g făină
160 g zahăr
400 g unt (sau margarină, dar mai bine unt)
200 g alune măcinate sau arahide (tot măcinate). Pot fi folosite si nucile...
100 g zahăr aparte, în care să se scalde prăjiturile scoase din cuptor. Zahăr poate fi şi pudră, după preferinţă.
4 pacheţele de zahăr vanilat
Timp de lucru: 1 oră. Grad de dificultate: mediu.

Mod de preparare:


Patru ingrediente vor fi omogenizate: făina, zahărul, untul tăiat în bucăţele şi alunele, până când despre ele se poate spune că au format un aluat. Aluatul este luat cu grijă şi introdus fără nici o milă la rece, în frigider sau afară (e iarnă), timp de cel puţin o oră. Se formează apoi un rol sau cum vreţi să-l numiţi. Cu mănuţele, se desprind din el bucăţi mici care vor fi dispuse pe tavă în formă de semilună (ca în imaginile de mai jos!). Nu mai trebuie să zic că tava va avea o hârtie specială pentru copt. Pe acestea se pun semilunile şi se introduc în cuptorul încins la 175 grade. Acolo vor sta cuminţi cam 15 minute (sfertul academic!) până când vor ieşi cu o culoare galbenă-crem. (Pentru aluat, ca să fie mai prins, mi-a zis o doamnă că ar merge şi ceva lapte. Cantitativ, nu ştiu cât ar însemna. Ideea ei o pun în paranteze).  
După scoaterea lor din cuptor, urmează tăvălirea prin cele 100 grame de zahăr amestecat cu zahărul de vanilie. Zahărul ar putea fi o dată şi pudră. Numai să nu devină obişnuinţă. Operaţia fiind încheiată, ele vor fi lasate la răcoare. Ceea ce urmează, nu mai trebuie să descriu.
În cazul în care nu vă place, trebuie să vă convingeţi de un lucru: nu v-a ieşit! Recomandarea mea este simplă: mai încercaţi! Şi asta până când o să vă placă. Nu să le faceţi, ci să le mâncaţi cu toată pofta.
Traducere, prelucrare şi adăugiri personale: Cristian Diac
 

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu