duminică, 26 mai 2013

Sărbătoare austro-română





Dialog cultural-religios




     Din iniţiativa consiliului parohial al comunităţii Weiz, a fost organizată o întâlnire de rugăciune şi de împărtăşire culturală, sâmbătă 25 mai 2013.  Creştinii ortodocşi români, însoţiţi de preotul responsabil cu comunitatea ortodoxă din Graz s-au unit într-o rugăciune ecumenică cu creştinii catolici din Weiz. Imaginile de mai jos vorbesc de la sine despre sărbătoarea avută împreună.


        Imaginea de mai jos este afişul care făcea cunoscut programul întâlnirii: după-amiază în parohia Weiz, cu celebrare ecumenică, bufet şi muzică românească.



         Parohul comunităţii catolice din Weiz a însoţit primul cântec dedicat Duhului Sfânt cu acorduri de chitară.  



             În biserică ne-am rugat şi am cântat împreună. Doar ne uneşte acelaşi Dumnezeu şi aceeaşi destinaţie.



       Preotul român-ortodox, alături de parohul comunităţii din Weiz, prezidând celebrarea ecumenică.




           Portul naţional românesc n-a fost lăsat acasă. Din păcate este păstrat doar pentru asemenea momente. Spun asta pentru că aici, portul naţional este îmbrăcămintea festivă frecventă a oamenilor.



          Am cântat şi ne-am rugat împreună în biserică, slăvind învierea Domnului în plin timp pascal pentru creştinii ortodocşi.



        Zâmbete largi şi luminoase prinse în cadrul restrâns al fotografiei, cu o mândreţe de vestimentaţie.



          În sala parohiei am putut urmări un material power-point cu frumuseţile culturale şi naturale ale patriei noastre. Ar fi ceva lucruri cu care să ne mândrim peste hotare.



          Direct din Beciul Domnesc a venit vinul care a sporit veselia întâlnirii. Sauvignon-ul n-a fost nici el la înălţime mai mică.



             Mămăliguţa românească şi sarmalele au fost deliciile culinare pe care le-am servit cu toţii. Formă nu mai aveau sarmalele, dar gustul, o spun cu mâna la piept, era acelaşi.



             Caşul laolaltă cu slănina sunt tot de-ale noastre. Nu-ţi dau decât sentimentul că ai plecat de pe un spaţiu mioritic.




           Nu că n-ar exista pe aici vinete, însă într-o prezentare estetică aşa atrăgătoare eu încă n-am văzut!










Un comentariu:

  1. Cu atatea bunatati romanesti si portul national ,v-ati simtit mai mult roman ,decat austriac ,nu-i asa parinte ...???...:) :) Dar sa trecem la lucruri serioase ,biserica e foarte frumoasa si e mare bucurie cand fratii in Domnul se iubesc ,cum spune un cantec religios si aici ma refer la intalnirea cu parintele ortodocs si cei catolici ,pentru ca erati doi ,parintele paroh si dvs. Dumnezeu sa va ajute si sa mai aveti asa intalniri ,poate intr-o zi va fi o singura turma si un singur pastor ,pentru asta ne rugam in fiecare an in saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor ,sa avem toti o singura religie ,un singur pastor . Sa auzim ,numai de bine ...multumesc pentru frumoasele imagini ...:)

    RăspundețiȘtergere