luni, 2 februarie 2015

Întâmpinarea Domnului!

2 Februarie

Meditaţie

Sărbătoarea de astăzi are printre altele efectul de a ne transfera emoţional în fascinanta atmosferă a Crăciunului. Iosif, Maria şi Pruncul lor de 40 de zile sunt în templu. Evanghelistul Ioan ne spune că Dumnezeu ni l-a dat nouă pe Fiul său. Acum părinţii lui fac gestul invers, oferindu-l pe Isus Tatălui său. Prezentarea lui Isus la templu este o împlinire a legii cu privire la primul-născut, aşa cum precizează în trei rânduri evanghelia.
Pentru noi acest fundal legislativ nu mai are nici o importanţă. Ce să reţinem atunci de la această sărbătoare? Ar fi mai întâi cuvintele bătrânului Simeon cu referire la Isus: „lumină spre luminarea neamurilor”. Metafora luminii a pierdut în zilele noastre din forţa ei originală. E adevărat că trăim şi noi în alternanţa noapte/zi, însă nopţile nu ne mai sunt înecate în întuneric, fără vreo sursă de lumină, ca-n acele vremuri. Multe lumini artificiale ne luminează exteriorul, în timp ce în interiorul nostru întunericul ia proporţii nebănuite.  
„Îţi doresc multă lumină interioară!”, sunt cuvintele unei urări pe care îmi place s-o aud şi s-o transmit la rândul meu altora. Isus este pentru oameni această lumină, iar noi, creştinii, ar trebui să devenim reflecţiile ei fidele. Asta înseamnă să avem lumină în gânduri, în opţiunile pe care le facem, în sentimentele pe care le exprimăm, în purtarea noastră privată şi publică. O asemenea lumină nu este generată de nimeni şi de nimic. Cine o posedă, a primit-o de la cel care s-a numit pe sine „Lumina lumii”. Pentru obţinerea ei, facem bine dacă procedăm cu noi aşa cum au procedat Iosif şi Maria cu copilul lor: ne ducem sau ne lăsăm duşi de către alţii la templu, adică la biserică. Şi asta nu pentru alt scop decât cel de atunci: să ne oferim pe noi înşine lui Dumnezeu! Poate acesta este sărbătoarea potrivită pentru a reflecta asupra familiarităţii noastre cu biserica parohială, cu ambientul ei interior. Ne pătrund sentimente religioase atunci când ne apropiem de altar? Simţim că ne pătrunde în acel spaţiu sacru o rază din lumina lui Isus? Ne apropiem de tabernacol cu gândul că mergem în întâmpinarea Domnului? Să ne gândim că am putea deveni pentru mulţi subiecte de lumină, nu pentru că noi înşine am lumina, ci pentru că Isus ar lumina prin noi spre ceilalţi.
 

Reţine

 „Isus vine să ne întâlnească. Să-i ieşim în întâmpinare, pentru a-i ura bun venit!” (Maica Tereza).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu